За квадратен метър се плащат 36 евро месечно Наемите в моловете

...
За квадратен метър се плащат 36 евро месечно Наемите в моловете
Коментари Харесай

Моловете се измъкнаха от кризата и вече вдигат наеми

За квадратен метър се плащат 36 евро месечно
Наемите в моловете и ритейл парковете в България започнаха да порастват през тази година за първи път от началото на пандемията. От приблизително 34 евро за квадратен метър, колкото бяха през 2022 година, през първото тримесечие на 2023-а те са се покачили до 36 евро, се твърди в разбор на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Тази цена са отнася за наемането на обект с величина към стотина квадратни метра с положително местонахождение, и то в огромен столичен мол. В по-малките търговски центрове в останалите градове стойностите са малко по-ниски, само че

на всички места се отбелязва леко покачване при започване на тази година.

Съответно и наемите в многочислените към този момент ритейл паркове се повишават. До предходната година те бяха към 10 евро за квадратен метър, до момента в който сега са сред 9 и 12 евро според от местоположението.

Това е единствено главната цена на наема. Към нея нормално се прибавят и разнообразни такси за услуги, които също зависят от размера на пространствата, настрана са пък разноските за консумативи.

За отбелязване е, че междинната сега цена беше съвсем същата през последните няколко години и по време на многочислените локдауни през 2020 година

тя не се намали значително

Когато започнаха първите затваряния, доста търговци водиха несполучливи договаряния за понижаване на главния наем, само че реализираха най-вече отстъпки за заплащане на многото такси, само че не и понижение на наема.

Като резултат доста от тях напуснаха пространствата и в разгара на пандемията свободните площи в моловете доближиха до приблизително 6-7%.

В момента приблизително за всички индустриални парцели - молове, ритейл паркове, индустриални и логистични площи,

делът на незаетите пространства е към 1,5%, се твърди в разбора.

Нови молове не се строят от години, само че за сметка на това експанзията на ритейл парковете продължава. Само през първото тримесечие на 2023 година в България са открити нови 9 хиляди квадратни метра търговски обекти в такива паркове. Така в цялата страна към този момент има към 360 хиляди квадратни метра в тази нова форма на търговски центрове, а други към 240 хиляди квадрати са в развой на създаване. Очакванията са още през тази година

ритейл парковете към този момент да оферират повече търговски площи, в сравнение с класическите молове.

“Ритейл парковете се постановат като общоприета идея за търговците на дребно и за тези, които се нуждаят от по-голяма повърхност, с цел да навлязат и в по-малките градове. И през тази година интензивно се разрастват дискаунт веригите и новите марки в сегмента на бюджетния или междинен клас облекла, както и спортните магазини и магазините за домашни любимци ”, споделя Красимир Петров, управител “Управление на парцели и активи ” в Cushman & Wakefield Forton, представен в разбора.

Наемането на площи в другите типове бизнес парцели също нараства. Например квадратен метър склад коства към този момент 5 евро за един месец, а в случай че се наемат по-малки от 10 хиляди квадратни метра пространства, цената се движи към 5,40 евро.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР